Inhoud editie winter 2017-2018

Ovariumcystes bij de cavia

Kaalheid bij de cavia kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak bij oudere zeugjes is de cysteuze ovaria. Cystes schijnen zich regelmatig te ontwikkelen in de ovaria van oudere zeugjes. Natuurgeneeskundig diertherapeut Anne Sevens is bijzonder geïnteresseerd in cavia’s. Zij heeft een literatuuronderzoek gedaan naar ovariumcystes en haar scriptie geschreven over “Vacht- en huidproblemen bij de cavia”. In dit artikel legt ze uit wat ovariumcystes zijn en wat met natuurlijke middelen mogelijk is …..

Psychosomatische huidklachten van de hond

Veel honden kampen met huidklachten. Het genezen is in veel gevallen niet zo eenvoudig, niet voor de reguliere dierenarts en niet voor de natuurgeneeskundig therapeut. Het blijkt een hele uitdaging. Erfelijke predisposities en allergieën zorgen voor veel huidleed. En deskundige begeleiding van arts of therapeut is dan onontbeerlijk. Maar de oorzaak van de huidklachten kan ook – mede – liggen in de psychosomatiek. En die mogelijkheid wordt (te) vaak over het hoofd gezien. En dan is de eigenaar degene die de touwtjes der genezing in handen heeft. Dan ligt de nadruk van de begeleiding van arts en therapeut meer op het bewustwordingsproces van de eigenaar om de hond te genezen dan op het zelf genezen van de hond …..

Compulsive disorders, automutilatie en stress

Compulsive disorder, automutilatie en stress was het onderwerp van het tweede multidisciplinaire kattensymposium van Edupet dat op zaterdag 9 september 2017 gehouden werd. Huidproblemen als gevolg van compulsive disorders, automutilatie en stress komen veel voor bij katten en zijn moeilijk op te lossen. Het doel van het symposium was om kattendeskundigen meer informatie te geven over deze aandoeningen en voldoende handvatten te bieden om eigenaren die met dit probleem langskomen te kunnen helpen …..

Wondgenezing

De huid heeft een belangrijke beschermende functie. Als er een wond ontstaat, zijn de huid en de onderliggende weefsels niet meer intact. Het lichaam reageert met het proces van wondgenezing. Wondgenezing is het fysiologische proces dat de continuïteit van het weefsel herstelt na verwonding, zodat er uiteindelijk weer een continu epitheeloppervlak ontstaat …..