Inhoud editie voorjaar 2019

  Pijn bij honden

Pijn bij honden is een onderwerp waar (bijna) iedere professional mee te maken krijgt. Echter, niet iedere hond laat pijn even duidelijk zien. En, hoe herken je ‘onzichtbare’ klachten zoals hoofdpijn of geestelijke nood? In dit artikel vind je informatie over dit thema. Het is belangrijk om je te realiseren dat de informatie niet zwart/wit is; ieder individu en iedere situatie is anders. En, situaties kunnen wijzigen, je werkt immers met ‘levend materiaal’…..

Paardeniriscopie

Paardeniriscopie is een bijzondere manier om informatie te krijgen over de gezondheid van een paard. Annette Timmer heeft zich hierin gespecialiseerd. Zij legt in dit artikel uit hoe zij te werk gaat en wat zij in geval van pijn waar kan nemen in de iris…..

TCM en pijn

Diverse studies suggereren dat acupunctuur en aanverwante technieken het vrijkomen van neurotransmitters en endogene opioïd-achtige stoffen in het centrale zenuwstelsel bevorderen. Acupunctuur is één van de pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde. In een editie over pijn bij dieren mag de benadering van pijn vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde dus niet ontbreken…..

Pijn bij de kat

De kat is samen met de hond, het meest populaire huisdier in Europa en Noord-Amerika. Er is echter relatief weinig bekend over pijnherkenning bij de kat. Dit komt voornamelijk door de aard van de kat. In dit artikel wordt dieper ingegaan op pijnherkenning en pijnbestrijding bij de kat…..