Inhoud editie voorjaar 2018

Het ongeneeslijke genezen

Chronische huidproblemen bij honden en katten behandelen met homeopathie

“Als er maar één reden hoeft te zijn om veterinair homeopaat te worden, dan is dat de allergische huidaandoening. De meeste gevallen genezen. En er is eigenlijk geen echt acceptabel conventioneel alternatief voor die patiënten. Ik zie al jaren gevallen van chronische huidproblemen en heb daarbij een aantal valkuilen geïdentificeerd. Dat heeft mijn benadering van chronische huidproblemen veranderd. Ik hoop dat therapeuten voordeel halen uit mijn observaties” …..

Behandeling van wonden

In de vorige editie zijn we ingegaan op het fysiologische proces van wondgenezing. Daarin werd duidelijk dat wondgenezing een ingewikkeld proces is dat opgebouwd is uit vier overlappende fasen. Als elke fase zonder problemen verloopt, geneest de wond mooi en is er na een paar maanden nagenoeg niets meer waar te nemen van de eerdere verwonding. Echter niet altijd verloopt de wondgenezing soepel. Het kan dan nodig zijn om te ondersteunen met natuurlijke middelen of traditionele therapieën. In dit artikel geven we een overzicht van de meest gebruikte ondersteunende therapieën en middelen …..

Bloedzuigertherapie

De laatste jaren neemt het aantal behandelingen met bloedzuigers (hirudo medicinalis) jaarlijks toe. Bloedzuigers hebben hun effectiviteit bewezen bij diverse (chronische) aandoeningen. Ook in de wondzorg kunnen bloedzuigers goed ingezet worden. Voor de dierenarts en de diertherapeut is de bloedzuigertherapie een rijke aanvulling. Via een kwalitatief hoogwaardige en gestructureerde opleiding kun je je in enkele dagen laten scholen tot hirudotherapeut…..

Wondverzorging bij dieren met essentiële oliën

Herstellende kracht vanuit de natuur

Over wondverzorging bij dieren is relatief weinig bekend. De inzet van essentiële oliën in het proces van wondgenezing blijkt helaas nog onderbelicht. In de humane wondzorg en verpleging is wondverzorging een specialistisch deel van het vakgebied, maar bij (landbouw-)huisdieren vaak slechts een (beperkt) onderdeel van de veterinaire behandeling …..