Inhoud editie zomer 2019

Duurzaam werken met zelfmedicatie

Wilde dieren in de vrije natuur hebben het vermogen en de mogelijkheid tot zelfselectie van medicinale kruiden. Wilde dieren die in gevangenschap leven en gedomesticeerde dieren hebben dit vermogen ook. Therapeuten en eigenaren kunnen van dit vermogen gebruik maken bij kleine en grote gezondheidsproblemen…..

Eindeloos veel mogelijkheden van kruiden

Een homeopathisch middel kan voorgeschreven worden na repertorisatie op basis van het scala aan klachten en kenmerken van een specifiek dier. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende homeopathische middelen dat een dergelijke repertorisatie vaak leidt tot veel verschillende middelen die voldoen aan de klachten. Voor (onder andere) homeopathische middelen uit het plantenrijk is een andere manier van analyseren van de gegevens ontwikkeld. Klassiek homeopaat Maarten van der Meer geeft op dit vlak nascholingen en legt in dit artikel uit hoe men, via deze wijze van analyseren, voor de middelen uit het plantenrijk door de bomen het bos weer kan zien…..

Fytotherapie voor dieren

(Biologische) kruiden worden al duizenden jaren om hun genezende werking ingezet bij mens en dier. Dat blijkt uit oude Chinese en Egyptische geschriften waarin het gebruik van kruiden vastgelegd is. De eigenschappen van kruiden zijn, via ervaringswetenschap oftewel empirische kennis, geleidelijk bepaald. Van generatie op generatie werd die kennis doorgegeven en uitgebreid. Sjamanen en genezers die over het hele continent verspreid waren, gebruikten medicinale kruiden voor ziekte…..

Planten verwerken tot medicijn

Om planten tot medicijn te verwerken zijn in de loop van de tijd veel verschillende technieken ontstaan. De tijd dat het kruid alleen vers, gedroogd of gekneusd werd gebruikt, ligt ver achter ons…..