Inhoud editie zomer 2016

gebit-paardHet gebit

De functie van het gebit is het mechanisch (voor)verwerken van voedsel. Zonder deze voorverwerking kan het voedsel in de rest van het spijsverteringskanaal niet goed verteerd worden. Het gebit heeft daarmee dus een belangrijke functie. Problemen met het gebit komen echter veelvuldig voor bij al onze huisdieren. Om problemen te kunnen detecteren is het belangrijk basiskennis te hebben van het gebit…..

De functie van de snavel en de krop

Het “gebit” van vogels is zeer verschillend van dat van onze andere huisdiersoorten. Vogels hebben geen tanden, maar een verhoornde bek, die een snavel wordt genoemd. In de evolutieleer van Darwin speelt de vorm van de snavel, die nauw samenhangt met de functie, een cruciale rol. De snavel van vogels doet niet alleen dienst bij het eten, maar heeft vele functies…..

tandsteen

FCGS: De kat in de bek gekeken

Problemen in de bek met gebit en slijmvliezen zijn de meest voorkomende problemen bij honden en katten. Een schrikbarende hoeveelheid van meer dan 70% van de dieren heeft tegenwoordig bij een leeftijd van 2 jaar al gebitsproblemen. Wanneer deze niet behandeld worden, kan dit uiteindelijk verschillende systemische aandoeningen veroorzaken……

Complement afbeelding 1

FCGS en de klassiek homeopathische behandeling

Uitgangspunt van de klassieke homeopathie is dat elk levend wezen het vermogen bezit om zichzelf te genezen; homeopathische middelen werken op dit zelfherstellend vermogen. Maar het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat het zelfherstellend vermogen tot een genezingsreactie komt. Dit kan komen door onvermogen vanuit het dier zelf (miasma) al dan niet erfelijk bepaald, maar kan ook te maken hebben met leeftijd, leefgewoontes (o.a. voor het dier ongeschikte voeding), medicijngebruik en/of vaccinaties. Hoe homeopathie het zelfherstellend vermogen in geval van FCGS kan aanspreken, wordt in dit artikel uitgelegd…..

chihuahuas et brosse à dents

De strijd tegen tandplak

Het poetsen van het gebit wordt beschouwd als de beste preventieve maatregel tegen gebitsproblemen. Met tanden poetsen kan tandplak en daarmee een grote hoeveelheid orale bacteriën verwijderd worden. De bacteriën in het tandplak zijn de voornaamste oorzaak van gebitsproblemen.