Inhoud editie voorjaar 2017

Schijndracht of schijnmoederschap

1452714In mijn eerdere werk als dierenartsassistente paraveterinair kreeg ik vaak de vraag van eigenaren wat ze moesten doen met hun schijndrachtige teef. Dit was voor mij de aanleiding om mijn scriptie voor het voltooien van de opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut te schrijven over schijndracht. Ik heb een onderzoek ingesteld en verspreid onder de eigenaren met een schijndrachtige teef binnen onze praktijk. 34 eigenaren hebben aan dit onderzoek deelgenomen. In dit artikel geef ik de oorspronkelijke functie van schijndracht weer. En de voornaamste taak die wij als therapeut hebben om uitleg te geven aan eigenaren van een schijndrachtige teef…..

Schijndracht en homeopathie

Schijndracht zien we vooral bij honden, maar ook andere diersoorten kunnen er last van hebben. Denk hierbij aan konijnen die zichzelf plukken om met de haren en het stro een nestje te maken terwijl ze niet gedekt of drachtig zijn. Ook een poes, die onbevrucht gedekt is, kan schijndrachtig raken. Echter in dit artikel zal ik mij beperken tot een schijndracht bij de hond.

Acupressuur bij vruchtbaarheid en dracht

shutterstock_431782951Vruchtbaarheid is een proces waarbij meerdere orgaansystemen sterk moeten zijn om het probleemloos te laten verlopen. Als vruchtbaarheid resulteert in dracht heerst er in het systeem een delicate balans waarbij je bij voorkeur niet behandelt. Indien behandelen wel nodig is, dient de acupressuurbehandeling met de uiterste voorzichtigheid, zorg en kennis ingezet te worden……

Dracht, nieuw leven en gebruik van essentiële oliën

Een nieuw leven, dracht, geboorte… zo kwetsbaar, zo teer, zo oer, zo sterk. Essentiële oliën… zeer geconcentreerde stoffen gedestilleerd uit onderdelen van het plantenrijk. Gaat het prille jonge ongeboren leven wel samen met de krachtige essentiële oliën? En wanneer liever niet, wanneer wel en hoe dan wel?…..

Systemisch inzicht in de veterinaire praktijk

Familieopstellingen… Steeds meer mensen hebben ervan gehoord, of hebben er zelf ervaring mee. Is systemisch inzicht meer van hetzelfde, of wijkt dit af? Het antwoord is: Beiden……

Het nieuwe leven

Compl1702-11F006-020Op zich zijn dracht en bevalling geen ziekten maar toch kunnen zich rond dit thema behoorlijk wat lastige problemen voordoen. Daarom is in mijn praktijk de begeleiding hiervan een veel voorkomende hulpvraag. Het doel van dit artikel is om inzicht te geven wat homeopathie kan betekenen in het proces van bevruchting tot geboorte. Stapsgewijs worden de verschillende stadia verkend waarin zowel preventief als curatief voorgeschreven kan worden. Het spreekt voor zich dat in ernstige of levensbedreigende situaties altijd medische hulp moet worden ingeroepen….